Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde:
π—šπ—²π˜‡π—Όπ—»π—± zijn
𝗩𝗲𝗢𝗹𝗢𝗴 zijn
In π˜ƒπ—Ώπ—²π—±π—² leven
En vooral π—΄π—²π—Ήπ˜‚π—Έπ—Έπ—Άπ—΄ zijn.

Het lijkt nu wel of we steeds verder van elkaar komen te staan, alsof er alleen nog maar voor- en tegenstanders zijn, terwijl we vrij willen leven en gelukkig zijn.

Als ik die beelden zie van al dat geweld, dan raakt me dat diep. Hoe kunnen we ooit tot elkaar komen wanneer we zo rechtlijnig tegenover elkaar staan? En ik moet bekennen, dat ik het soms ook moeilijk vind om mijn denkbeeld er niet door te drukken. Toch probeer ik wel te luisteren naar wat de ander zegt. Meer begrip voor de ander zien te krijgen, meer inzicht in de intentie van wat de ander zegt en doet. Maar man-o-man wat is dat soms ingewikkeld. Hoe zou het zijn wanneer we met een open mind en een compassievol hart naar elkaar gaan luisteren?

Metta meditatie

Vorig jaar ben ik in aanraking gekomen met de Metta meditatie en pas ik nu dagelijks toe.
Metta is een meditatievorm uit het boeddhisme waarmee je compassie voor jezelf en anderen ontwikkeld. Ik heb weleens gelezen dat je deze meditatie kunt zien als een oplossing of geneesmiddel tegen slechte of hatelijke opvattingen en gedachtes.
Metta staat voor β€˜liefdevolle vriendelijkheid’, een vriendelijkheid die geen grenzen kent. Het gaat over jezelf Γ©n over alle mensen, zowel degenen met wie je een goed contact hebt als met wie juist niet.
Ik merk dat deze meditatie me helpt om negatieve patronen als angst, ongeduld, haat, irritatie of boosheid om te zetten naar rust, welwillendheid, geduld en vriendelijkheid. Het zorgt ervoor dat ik mijn hart open naar mezelf Γ©n ook naar de ander.

Zo werkt een Metta meditatie:

  • De meditatie bestaat uit vijf stappen en je herhaalt iedere keer bepaalde zinnen. Positieve zinnen die voor jou belangrijk zijn en waar je achter staat. Iets wat je jezelf en anderen wenst. Tijdens de meditatie blijf je deze zinnen herhalen in je hoofd. Komen er andere gedachten, laat ze gaan en focus je weer op de zinnen.
  • Je kunt dit zo lang doen als je zelf wilt of herhaal ze 10x of doe het 3 minuten of langer per stap.
  • Je kunt het zittend doen, maar ook tijdens een wandeling.
  • Laat het niet alleen woorden zijn die je oplepelt, probeer ook de intentie zoveel mogelijk te voelen. Merk je dat je op de automatische piloot de zinnen zegt, zie dat als een bewustwordingsmoment en richt je aandacht weer op de intentie.
  • Metta Meditatie gaat er in eerste instantie om je te verbinden met de intentie anderen en jezelf geluk te wensen.

Stap 1 – Metta voor jezelf

Richt je aandacht op jezelf om het voelen van begrijp, liefde en compassie voor jezelf te oefenen. En herhaal de volgende zinnen:

Dat ik gezond mag zijn.
Dat ik veilig mag zijn.
Dat ik vredig mag zijn.
Dat ik gelukkig mag zijn.

Stap 2 – Metta voor iemand waarvan je houdt

Richt je aandacht op iemand die dicht bij je staat en belangrijk voor je is. Bijvoorbeeld je partner, je kind, een goede vriend(in). Neem deze persoon in gedachten en herhaal de volgende zinnen:

Dat jij gezond mag zijn.
Dat jij veilig mag zijn.
Dat jij vredig mag zijn.
Dat jij gelukkig mag zijn.

Stap 3 – Metta voor een β€˜neutraal’ persoon

Richt je aandacht op iemand waar je geen sterke gevoelens voor hebt, die wat verder van je afstaat, zoals bijvoorbeeld een kassière, een buurvrouw of de pakketbezorger. Neem deze persoon in gedachten en herhaal de volgende zinnen:

Dat jij gezond mag zijn.
Dat jij veilig mag zijn.
Dat jij vredig mag zijn.
Dat jij gelukkig mag zijn.

Stap 4 – Metta voor een β€˜moeilijk’ persoon

Richt nu je aandacht op iemand waar je moeite mee hebt, waar je ruzie mee hebt gehad of op wie je boos bent. Het zou dus ook een van de regeringsleiders kunnen zijn, of een relschopper of de politie, of wie dan ook. De eerste persoon die in je hoofd opkomt is goed. Deze vind ik de grootste uitdaging om te doen, zeker als de emotie vrij hoog is.
Neem deze persoon toch in gedachten en herhaal de volgende zinnen:

Dat jij gezond mag zijn.
Dat jij veilig mag zijn.
Dat jij vredig mag zijn.
Dat jij gelukkig mag zijn.

Stap 5 – Metta voor iedereen

Richt nu je aandacht op alle personen bij elkaar, zie ze bijvoorbeeld in een cirkel met jou staan. Neem deze personen in gedachten en herhaal de volgende zinnen:

Dat wij gezond mag zijn.
Dat wij veilig mag zijn.
Dat wij vredig mag zijn.
Dat wij gelukkig mag zijn.


Ik ben benieuwd wat deze meditatie met jou doet, wat jij erbij ervaart. Fijn als je dat wilt delen.

PS 1
Met deze Metta meditatie wens je liefdevolle vriendelijkheid aan jezelf en de ander, toch kan het een enkele keer gebeuren dat andere gevoelens als boosheid, verdriet of somberheid naar boven komen. Besef dat dit signalen zijn die je laten zien wat er nog in je hart zit en accepteer deze volledig. Je hoeft er niet mee in gevecht te gaan of ze weg te duwen. Je hoeft er geen oordeel over te hebben.

PS 2
Wanneer de zinnen niet helemaal resoneren met je, kan je ze aanpassen aanvullen.
Nog enkele voorbeelden:
Dat je behoed mag worden.
Dat je beschermd mag worden.
Dat je heel mag zijn.
Dat je je vergevingsvermogen mag ontwikkelen.
Dat je jezelf mag accepteren.
Dat je jezelf mag vergeven.
Dat je liefde mag geven en voelen.
Dat je mag komen tot vrede.
Dat je mag leven in lichtheid.
Dat je mag weten hoe het is om lief gehad te worden.
Dat je verlost mag zijn van alle vormen van (geestelijk of lichamelijk) lijden.
Dat je vrij mag zijn van lijden.


Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.