Agnes Hoogendoorn -door geur terug naar verleden

Het waarnemen via onze zintuigen heeft veel meer invloed op dat moment dan je zou denken. Het kan zomaar gebeuren dat je ineens teruggaat naar een gebeurtenis van vroeger, wat weer een effect heeft op hoe je nu reageert.

Keer op keer kan ik me verwonderen over de invloed van onze zintuigen. Zoals een tijdje geleden. Het is voorjaar en ik wandel in de vroege morgen. Een heerlijke geur komt mijn neus binnen, een beetje een zoetige geur. Ik vermoed dat dat het aroma van het koolzaad is wat hier volop bloeit in de polder. Ik ruik het aroma van deze bloemen samen met de geur van andere voorjaarsbloemen.

Terug naar mijn jeugd
En meteen ben ik in gedachten weer terug in mijn jeugd. Als klein meisje sta ik op ons ieniemienie balkonnetje de lucht op te snuiven. Ik kan me niet veel meer van mijn jeugd herinneren, maar dit wel. Deze momenten met deze heerlijke geur, brachten mij tot rust. Dat waren echt even mijn momenten.

Ik loop weer verder en ik zie fluitenkruid staan. En weer ben ik terug in mijn jeugd. Ik logeer bij mijn oma, het zal een van de weinige keren zijn geweest dat ik daar met haar was. Bij haar huisje staat deze plant. Voor mij als klein meisje lijkt deze plant op bloemkool, wat ik pluk om met mijn poppen te eten.

Bijzonder hoe een geur en een beeld me direct terugbrengen naar een paar fijne herinneringen uit mijn jeugd.

Terug naar vroeger door je zintuigen
Helaas gebeurt het ook wel dat onze zintuigen iets oppikken waardoor we naar een minder prettige gebeurtenis gaan.
Zoals bij een van mijn cliënten. Bij een bepaalde collega voelt zij zich nooit zo prettig, ze weet niet waarom. Hij heeft niet iets aparts gedaan waardoor ze het kan verklaren. Tijdens de sessie komt ze erachter dat het vooral de geur van zijn aftershave is. Door daarop te focussen komt ze terug in een vervelende situatie in haar jeugd met een kennis van haar ouders. Hij gebruikte deze geur ook.

Onze zintuigen brengen ons soms terug naar vroeger, naar eerdere gebeurtenissen. En het maakt niet uit of dat fijne momenten zijn of akelige. Dat kan zijn met een geur, beeld, beweging, woord, kleur of geluid. Zo’n trigger gaat heel onbewust. Word je onbewust herinnert aan een vervelende situatie, kan jij nu ineens naar worden, angstig of boos. Terwijl je het niet snapt waarom.

Heb jij dat ook?
Overkomt het jou ook regelmatig dat je je ineens naar voelt en niet echt snapt waarom? Wil je van dat nare gevoel af? Door te luisteren naar je lichaam kom je al heel veel te weten.

Wil je dat, samen met mij, ontdekken en een positieve verandering realiseren?
Vraag een gratis adviesgesprek aan en we gaan helder krijgen wat je wil en nodig hebt om zo’n positieve wending in je leven te krijgen.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.